fbpx

ŽVĖRIENOS PARUOŠIMO RECEPTAI

Venison Roast

1. SU ALUMI KEPTA ŽĄSIS

Siuntėjas – Saulius Pluščiauskis
Įkelta – 2005 01 18
Balsavo: 167
Taškai: 827
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Žąsis;
Truputis džiovintų čiobrelių;
4-5 obuoliai;
3 riekės „Bočių” duonos;
I didelis svogūnas;
1 butelis (0,5 1) šviesaus alaus;
Druska, pipirai;
2 morkos,
Pusė stiklinės lazdynų riešutų;
Svogūnas arba poras.

PARUOŠIMAS:
Paruoštą žąsį pabarstome druska, pipirais, čiobreliais, įtriname ir palaikome per naktį. Obuolius ir duoną supjaustome kubeliais, susmulkiname svogūnus, suberiame riešutus, įdedame druskos, pipirų, čiobrelių ir išmaišome. Įdaro prikemšame žąsį, užsiuvame. Skardoje išdėliojame supjaustytą morką bei svogūnus, įdedame žąsį krūtine žemyn ir į skardą įpilame pusę butelio alaus. Kepame palaistydami kepimo sultimis 1,5 vai., po to žąsį apverčiame, supilame likusį alų ir dar kepame 1,5 val. nuolat palaistydami. Kad žąsies oda gražiai apkeptų, prieš baigiant kepti galima dar pabarstyti druska. Iš kepimo metu susidariusių sulčių, jas perkošus, įpylus grietinėlės ir vandenyje ištirpinto krakmolo bei užvirinus galima pagaminti skanų padažą.

2. KEPTAS ŠERNO KUMPIS

Siuntėjas – Egidijus Balčiūnas
Įkelta – 2005 03 01
Balsavo: 68
Taškai: 312
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Jauno šerno (geriausiai pirmamečio) kumpis;
Druska;
Morkos;
Svogūnai;
Česnakas;
Žvėrienos prieskoniai;
Mėsą minkštinanti druska;
Kmynai;
Džiovinti baravykai arba šviežūs pievagrybiai;
Grietinė;
Miltai;

PARUOŠIMAS:
Kumpis puse dienos mirkomas šaltame vandenyje, nuolat jį pakeičiant. Sumaišomi druska, žvėrienos prieskoniai, pjaustytos morkos, kapotas česnakas, žiupsnelis mėsą minkštinančios druskos ir kmynai. Šiuo mišiniu gerai įtrinamas kumpis ir uždengtame inde laikomas 1,5-2 paras vėsioje vietoje. Į kepimo skardą, kurioje bus kepamas kumpis, įpilame vandens, dedame kumpį, aplink apdedame bulves. Kepame apie 1,5-2 val. (Priklausomai nuo kumpio dydžio. Kad įsitikint ar iškepęs, geriausiai tikrinti smeigiant šakute) nuolat apverčiant ir aplaistant kepimo skysčiu. Reikalui esant, pripilame vandens. Išverdame džiovintus baravykus, ar pievagrybius. Dedame juos į keptuvę kartu su smulkiai pjaustytais svogūnais ir apkepiname kol svogūnai gražiai pageltonuos. Į keptuvę supilame perkoštą, kepimo metu likusį skystį, šiek tiek pakaitiname, padažą sutirštiname miltais, dedame grietinės. Valgomas karštas, su kartu keptomis bulvėmis apipiltas grybų padažu.
Gero Apetito!

3. BEBRO UODEGA

Siuntėjas – Algirdas Valantinas
Įkelta – 2005 01 28
Balsavo: 46
Taškai: 224
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Bebro uodega (ne tik žvynuotoji , bet ir po kailiu esanti dalis);
Druska;
Česnakas;
Malti pipirai;
Lauro lapai;
Kadagio uogos.

PARUOŠIMAS:
Bebro uodega gerai nuplaunama ir supjaustoma į 4-5 gabalus (priklausomai nuo uodegos dydžio). Į druską smulkiai supjaustome česnaką, suberiame pipirus ir kadagio uogas, sutrupiname lauro lapus. Šiuo mišiniu gausiai įtriname uodegos gabalus. Taip pat šiuo mišiniu pabarstomas į puodą dedamų uodegos gabalų kiekvienas sluoksnis. Uodegos laikomos dvi paras vėsioje vietoje. Rūkoma karštai apie 1-1,5 val. Valgomos atšąlusios.

4. DELIKATESINIAI SUMUŠTINIAI

Siuntėjas – Rolandas Uldukis
Įkelta – 2004 12 27
Balsavo: 17
Taškai: 58
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Ožys 1 vnt.
Batonas 1 vnt.
Sviestas 1 pak.
Citrininė druska 1 pak.
Pipirai 1 pak.
Degtinė 1 but.
Peilis 1 vnt.

PARUOŠIMAS:
Po medžioklės, kol lupami sumedžioti žvėrys išpjaunama ožio nugarinė, plonai supjaustoma, peilio ašmenimis gerai išmušama ir uždedama ant sutepto sviestu (dabar tokio nebėra tai gerai ir tepus riebus mišinys) batono riekės. Pabarstoma citrinine druska (negailint) ir pipirais (irgi negailint). Į kairę ranką imamas sumuštinis į dešinę degtinė.

5. RŪKYTAS BEBRAS

Siuntėjas – Martynas Žilaitis
Įkelta – 2005 01 24
Balsavo: 13
Taškai: 57
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Bebras;
Česnakas (5-8 galvos);
Juodieji ir kvapnieji pipirai (nesmulkinti);
Lauro lapai;
Malti pipirai;
Žvėrienos prieskoniai (pagal skonį);
Druska (pagal skonį);
Cukrus (dvigubai mažiau nei druskos).

PARUOŠIMAS:
Kai bebrą išdarome, skerdieną susmulkiname į 4-8 gabalus (pagal bebro dydį). Įtriname prieskoniais: česnaku (gana daug, 4 gabalams 5-8 galvos), juodaisiais ir kvapniaisiais pipirais (nesmulkintais), lauro lapais, maltais pipirais, žvėrienos prieskoniais (pagal skonį), druska (pagal skonį), cukrumi (dvigubai mažiau nei druskos). Įtrynus ir uždengus, laikome vėsiai 1 parą. Vėliau pasiruošiame didelį puodą, pripilame vandens (tiek kad apsemtų mėsą), užviriname vandenį įdėję druskos, pipirų (nemaltų), lauro lapų ir t.t. Sudedame mėsą ir verdame kol GTA mėsa pradės nertis nuo kaulo. Atvėsus mėsai sudedame į merlių ar moterišką pėdkelnę atskirais gabalais ir parūkome 2-3 valandas su drėgnomis alksninėmis malkomis. Labai skanu prie alus…

6. STIRNOS KEPENĖLĖS

Siuntėjas – Artūras Ridikas
Įkelta – 2005 02 24
Balsavo: 13
Taškai: 55
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Stirnos kepenėlės;
2 svogūnų galvos;
2 rūgštesni obuoliai (geriausia antaniniai);
Aliejus kepimui;
Raudonėlis;
Truputis lauro lapelių;
Pipirai;
Druska.

PARUOŠIMAS:
Kepenėles supjaustyti kaip galima smulkiau, gerai perplauti vėsiu, bet ne per šaltu vandeniu ir nuvarvinti supylus į rėtį. Svogūnus smulkiai supjaustyti, supilti į keptuvę ir truputį pakepinti (ne per daug). Sudėti kepenėles ir pakepinti tiek, kad suminkštėtų, bet nenusausėtų. Po to (ne anksčiau!), sudėti prieskonius, druską ir gerai išmaišyti. Galiausiai ant viršaus supilti nuluptus ir labai plonai supjaustytus obuolius (tik nemaišyti), keptuvę uždengti dangčiu ir ant lėtos ugnies patroškinti kol suminkštės obuoliai. Paruošus, imti iš keptuvės nesumaišant obuolių sluoksnio ir dėti į lėkštes. Valgyti karštą.

7. ŽĄSIS SU SLYVOMIS.

Siuntėjas – Saulius Pluščiauskis
Įkelta – 2005 01 18
Balsavo: 10
Taškai: 50
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Žąsis;
Apie 80 g riebalų:
600 g džiovintų (arba šviežių) slyvų;
3-4 kiaušinių baltymai;
Stiklinė stiprios juodosios arbatos;
Pagal skonį druskos, cukraus, pipirų;
Citrinos sulčių’
Paukštienos prieskonių.
PARUOŠIMAS:

Žąsį išdarinėti, įtrinti druska, įvairiais prieskoniais ir palaikyti 2-3 val. Paskui aptepti riebalais, apšlakstyti arbata ir kepti karštoje orkaitėje apie 2 val. Baigiant kepti, sudėti mirkytas džiovintas slyvas (arba standžias šviežias be kauliukų). Iškepusią žąsį šiek tiek atvėsinti, išimti stambius kaulus, mėsą supjaustyti gabaliukais. Gabaliukus sudėti į atsparų ugniai dubenį, apdėti slyvomis ir užpilti padažu.
Padažas: skystį, kuriame kepė žąsis, atvėsinti, perkošti, įberti įvairių prieskonių. Kiaušinių baltymus išplakti, sumaišyti su skysčiu ir užpilti ant mėsos.
Mėsą dar truputį pakepinti orkaitėje. Prie taip paruoštos žąsies labai dera biri ryžių košė.

8. RŪKYTAS „OŽIO” KUMPIS

Siuntėjas – Martynas Žilaitis
Įkelta – 2005 01 24
Balsavo: 10
Taškai: 48
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Stirnos kumpis (vientisas gabalas su kaulu);
Česnakas (150g/5-6 galvos) (supjaustome išilgai, griežinėliais);
Sumalti baltieji pipirai (pagal skonį)
Sumalti kartieji pipirai (pagal skonį);
Kadagio uogos;
Lauro lapai;
Druska.

PARUOŠIMAS:
Kumpį porai valandų užmerkiame į vandenį, kad nutrauktų kraują. Po poros valandų išimame ir supjaustome (5-10 įpjovų) išilgai beveik iki kaulo. Padarome įpjovas, kad galėtume sudėti ir įtrinti prieskonius. Į padarytas įpjovas barstome druską ir pipirus (druskos negailėti, jei megstate aštriai – tai ir pipirų priidedate daug). Vėliau, kai viskas padaryta, sudedame į tas pačias įpjovas česnako grežinėlius (tiek, kad galėtume iškloti visą vieną įpjovos pusę). Visa tai padarę sudedame į plastmasinę talpą, kad galėtume uždengti. Ruošinį apibarstome lauro lapais, druska, kadagio uogom ir uždengiame 2 paroms vėsioje vietoje. Po kiek laiko talpoje susidarys skystis, tai druskos darbas – jokiu būdu nenupilkite. Po 2 parų išimame ir apviniojame merliumi arba įdedame į moterišką pėdkelnę (su visais prieskoniais). Pakabiname į rūkyklą ir rūkome (karštai, alksninėmis malkomis, prieš baigiant rūkyti – su sausomis malkomis) tiek, kol nuo paviršiaus dings drėgmė. Valgyti atvėsusį, supjaustytą griežineliais skersai. Labai tinka prie degtinės ar alaus 🙂

9. BRIEDŽIO LŪPA DREBUČIUOSE

Siuntėjas – Simonas Dumbrava
Įkelta – 2005 01 03
Balsavo: 10
Taškai: 44
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Briedžio lūpos;
Prieskoninės daržovės;
3 kvapnieji pipirai;
Žiupsnelis imbiero;
Svogūnas;
2 lauro lapai;
3 šaukštai acto;
3 šaukštai išbrinkinto žalatino arba briedžio kojų sultinio;
2 kietai virti kiaušiniai;
2 marinuoti grybai;
2 maži marinuoti agurkėliai;
8 stiklinės vandens;
Druskos pagal skonį…

PARUOŠIMAS:
Labai gerai išvalyti briedžio lūpas ir išvirti pasūdytame vandenyje su prieskoniais, svogūnu, prieskoninėmis daržovėmis ir actu. Suminkštėjusią mėsą išimti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Į virimo skystį įdėti želatinos arba įpilti briedžio kojų tiršto sultinio, leisti nusistovėti. Į formeles įdėti po keletą gabaliukų virtos lūpos, kietai virto kiaušinio, grybų gabaliukų, užpilti atvėsintu drebučių skysčiu ir atšaldyti. Išimtas iš formeliu ir papuoštas mažais marinuotais agurkėliais patiekti ant stalo.

10. ELNIO KEPENĖLĖS

Siuntėjas – Stanislovas Balčiūnas
Įkelta – 2005 01 20
Balsavo: 6
Taškai: 30
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Tinka bet kurių elninių žvėrių kepenėlės;
Pipirai;
Svogūnai;
Druska;
Sviestas;
Miltai.

PARUOŠIMAS:
Medžiotojams grįžus namo, kol lupamas medžioklės laimikis, kepenėlės atiduodamos šeimininkei. Kepenėlės pjaustomos griežinėliais. Jokiu būdu nereikia plauti ir kuo kepenėlės šviežesnės, tuo skanesnės. Griežinėliai pabarstomi pipirais, pavoliojami miltuose ir kepami ant sviesto apie 8 min. Baigiant kepti, pabarstoma druska. Pakepinti svogūnai užpilami ant kepenėlių. Patiekiama dideliame dubenyje. Valgoma su duona ir raugintais kopūstais. Kuo medžiotojai daugiau išvargę ir išalkę, tuo šis patiekalas skanesnis.

11. KEPTOS SLANKOS

Siuntėjas – Simonas Dumbrava
Įkelta – 2005 01 03
Balsavo: 6
Taškai: 26
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
2 slankos;
Ketvirtis citrinos;
Gabalėlis rūkytų lašinukų;
Malti juodieji pipirai;
Kmynai;
Druska;
Obuolys;

PARUOŠIMAS:
Slankas nupešti, iškrosti, nuplauti šaltu vandeniu. Nudžiovinti. Vėliau įtrinti druska, pipirais, citrina ir 12 valandų palaikyti kambario temperatūroje. Prieš kepimą į slanką prikišama smulkiai supjaustytų obulių. Iš viršaus apsmaigstyti rūkytais lašinukais (plonai supjaustytais), apibarstyti kmynais. Įdėti į maišelį kepimui ir kepti apie 20min. Valgoma su daržovėmis, vaisiais. Geriausia užgert pusiau sausu raudonu vynu.

12. PLAUČIŲ UŽKANDĖLĖ

Siuntėjas – Egidijus Balčiūnas
Įkelta – 2005 01 19
Balsavo: 5
Taškai: 21
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
Stirnos, arba jauno šerno plaučiai;
Druska;
Žvėrienos prieskoniai (Saldvos);
Kvepiantieji ir kartieji pipirai;
Česnakas;
Džiūvėsėliai.

PARUOŠIMAS:
Plaučius supjaustome plonais griežinėliais (0,3-0,5 cm storio), kaip karbonadus. Nuplauname ir paliekame nuvarvėti. Nusausėjusius plaučių gabalėlius apibarstome druska, prieskoniais ir smulkiai kapotais česnakais. Per naktį palaikome šaldytuve. Kepame pavoliotus džiūvėsėliuose. Kepsneliai valgomi šalti, kaip užkanda prie alaus, ar ko stipresnio. Skanaus.

13. ŽVĖRIENOS SALOTOS SU MARINATU.

Siuntėjas – Algimantas Juršys
Įkelta – 2005 01 04
Balsavo: 6
Taškai: 20
Balsavimas baigtas – 2005 12 23

RECEPTAS:
300g paruoštos (keptos arba virtos) žvėrienos arba žvėrienos konservų;
200g apelsinų;
Stiklinė marinato;
Cukrus;
Alyvų aliejus;
Actas;
Pipirai.

PARUOŠIMAS:
Apelsinus nulupti ir, suskirsčius skiltimis bei išėmus sėklas, supjaustyti. Mėsą susmulkinti ir sumaišyti su apelsinais. Viską užpilti marinatu. Marinatą padaryti iš alyvų aliejaus, acto, trupučio pipirų ir cukraus.

(P.S. iš Archyvų – tai seni straipsniai, išsaugoti iš senų www.vollit.lt svetainių)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *